Social Tænkning er en tilgang der styrker sociale kompetencer hos børn. Tilgangen er udviklet af audiologopæden Michelle Garcia Winner. Den er oprindeligt tiltænkt børn med socialkognitive vanskeligheder. Man er siden blev opmærksom på de positive effekter tilgangen har på alle børn. Tilbage i 2013 blev begrebet tidlig indsats indført i Københavns kommune som en del af en overordnet strategi omkring tidlig opspring af børn i udsatte positioner.
Social Tænkning hjælper barnet til fx at kunne analysere og forstå tanker, følelser og intentioner, når det indgår i sociale relationer via:
- Perspektivtagning
- Evnen til at lytte aktivt
- Evnen til at formulere egne tanker og synspunkter (Winner, 2013).
I Prinsessegårdene arbejder vi med social tænkning som redskab til at understøtte børnenes følelsesregulering og udviklingen af empati. Til dette benytter bl.a. piktogrammer, der guide børnene i de daglige rutiner samt talebobler/ tankebobler der understøtter børnene i at få øje på hinandens - og egne potentialer og følelser ved at italesætte og visualisere de usynlige sociale spilleregler.
Gennem de visuelle og sproglige redskaber understøttes børnene til, at udvikle et sprog hvormed de kan give udtryk for egne tanker og følelser, både via ord og kropssprog. Samtidig får børnene en bevidsthed om hvordan vi hver især rummer forskellige tanker og følelser, der alle er lige vigtige, når vi sammen skal lave gruppens plan. Dvs. Det enkelte barn vil ikke få alle sine ideer igennem, men vil alligevel kunne genkende sig selv i den fælles plan, og derved opleve medejerskab og se sig selv som havende en betydning for fællesskabet. Samtidig med barnet styrkes i sin følelsesmæssige regulering og turtagning.